Werkdruk en het gevaar van loyaliteit aan de taak.

In de Volkskrant van 21 juni neemt hoogleraar Strategisch Human Resource Management Paul Boselie van Universiteit Utrecht het op voor het tevredenheidsonderzoek. Volgens hem zijn de vragen actueler dan ooit, omdat ze ook gaan over betrokkenheid, werkdruk, bevlogenheid en stress. ‘Stel dat een afdeling hoog scoort op loyaliteit, maar ook op werkdruk. Dan is dat een signaal dat er kans is op ziekteverzuim en burn-out, omdat medewerkers minder letten op hun gezondheid. Leidinggevenden moeten daar voortdurend alert op zijn. De onderzoeken helpen daarbij.’
Paul Boselie vindt het verbazingwekkend hoe weinig organisaties met de uitkomsten doen. ‘Ze zouden er hun succes of falen beter door kunnen verklaren.’ 

Het belang van sociale (zelf)steun. Leer medewerkers zichzelf kennen. Bied amplitie-en preventietrainingen aan. 

Versterk medewerkers in hun denkkracht, veerkracht, wilskracht, verzinkracht en daadkracht.

Ik begeleid o.a. medewerkers met burn-out en stress. Wat mij opvalt bij mensen met stressklachten is de hoge verantwoordelijkheid, de resultaatgerichtheid en hun sterke loyaliteit aan hun werktaken. Opgeven is geen optie! 

De bovengenoemde eigenschappen zijn prachtig, mits in de juiste dosering. 

De aandacht voor de taak, sterk zijn, het resultaat en “plicht roept”, leidt de mens af van het serieus nemen van eigen behoeften bijv. naar rust en het luisteren naar eigen (lichaams)signalen.

Sterk zijn blijkt dan het zwakke punt. 

Hoe verdrietig is het om volledig opgebrand te zijn omdat we onze signalen niet (h)(er)kennen en geen steun vragen. In de amplitiecoaching van De PreventieCoach wordt men zich bewust van hoe je jezelf goed kan steunen, steun kan vragen en ontvangen. En dat luisteren naar je gevoelens en je behoeftes juist bijdraagt aan vitaliteit en een gezonde balans. Leer mensen goed voor zichzelf en anderen zorgen. 


Preventiemedewerker organiseer amplitietrainingen. Trainingen waarin we leren luisteren naar anderen en naar onszelf! 

https://preventiecoach.nl/training-vitaal-fit-voor-de-toekomst/

Plaats een reactie

Call Now Button