Voorkom werkstress zet een collegiale coach, werkstresscoach in.

Sociale steun als boost voor werkplezier en als buffer tegen werkstress.

Organisaties doen er goed aan om meer aandacht te hebben voor het vergroten van het werkplezier. Juist vanuit het perspectief van duurzame inzetbaarheid is de werksfeer, waardering, je gesteund voelen door collega’s en leidinggevenden van groot belang. 

Preventiemedewerker leg de nadruk op amplitie en preventie in plaats van op reactieve probleemoplossing. 


Energiebronnen zoals een goede werksfeer, steun van collega’s, getoonde waardering en ontwikkelmogelijkheden zijn belangrijk. Deze ‘buffers’ verbeteren de werksituatie, geven medewerkers energie zodat groei en ontwikkeling mogelijk is. 

Preventiemedewerker zet je in om de communicatie in de organisatie te verbeteren. Organiseer amplitietrainingen gericht op sociale steun van collega’s en leidinggevenden. Leer medewerkers samen knelpunten oplossen. Vergroot de OplossingsKracht!

Professor Wilmar Schaufeli van de Universiteit Utrecht heeft het over amplitie, het versterken van medewerkers. Zorg dat medewerkers sterker worden, meer bevlogen en veerkrachtiger zijn. 

Leer collega’s elkaar coachen en ontwikkel de communicatievaardigheden. Vergroot de oplossingskracht in de organisatie. 

Bied collega’s opleiding aan tot werkstresscoach, collegiale coach, OplossingsKrachtCoach.

Laat teams beter samenwerken en met elkaar knelpunten oplossen met de Training van werkdruk naar werkplezier. 

Leer het management goede gesprekken voeren, coachen en empowerment met de Training Tactisch Coachend Communiceren aan met OplossingsKracht© voor de gewenste steun.

Sociale steun is het bieden van de gewenste steun in het team. Leer werken met het, door Ingeloes Bense van De PreventieCoach, ontwikkelde communicatie- en coachmodel OplossingsKracht©. Wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op diverse psychologische modellen. Het model OplossingsKracht werd genomineerd als 1 van de 10 goede praktijken in de week van de werkstress. 

Vang signalen op, vergroot je empathie!


OplossingsKracht is het eerste communicatie- en coachmodel waarin steun wordt verdeeld in 4 vormen van steun.


Hoewel stress bij iedereen op andere manieren tot uiting komt, zijn er drie soorten signalen te onderscheiden: psychische, lichamelijke en gedragsmatige signalen

Herken werkstress aan deze signalen:

1. Psychische signalen, zoals: een verslechterde concentratie of vergeetachtigheid, moeite hebben om informatie te verwerken, geen zin meer in het werk hebben of cynisme.

2. Lichamelijke signalen, zoals: hoofdpijn en vermoeidheid, versnelde ademhaling, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolge- halte, pijn aan het bewegingsapparaat (bijv. in de nek) en uiteindelijk mogelijk hart- en vaatziekten.

3. Gedragsmatige signalen, zoals: rusteloosheid, fouten in het werk, isolatie van anderen en ziekteverzuim.

Plaats een reactie

Call Now Button